Bun (re)găsit 🖤 Tot noi. Tot cu coffee specialty în gând, în V60 Hario și-n cești. Și, neapărat, cu o învățătură cu dichis. Cafeaua ne-a învățat că lucrurile bune se întâmplă celor care știu să aștepte. Uite așa ne-am gândit noi să-ți mărturisim secretele cafelei care curge pic, pic, pic prin filtrul V60. Deeeci… urmează un ghid pentru barista acasă, despre cum prepari bine-bine-bine cafeua de specialitate la V60 Hario.

Să-ncepem cu istoria V60…

În 1921 ia naștere compania Hario, la Tokyo, care produce prima dată produse din sticlă, destinate industriei chimice. După 30 de ani de cercetări, au reușit să producă sticla Hario, care folosea 100% minerale naturale pentru a rafina geamul termorezistent, făcându-l ecologic. De atunci, Hario a lansat numeroase design-uri premiate, însă abia acum puțin peste 10 ani a cunoscut cu adevărat succesul, când a lansat V60-ul, care a și devenit cea mai faimoasă invenție a sa.

Numele V60 provine de la unghiul caracteristic de 60° pe care îl formează pereții acestui dispozitiv. Un elegant dispozitiv pentru prepararea cafelei, care oferă o cafea delicată și complexă. Cu o siluetă conică unică, toate versiunile V60 îndeplinesc aceeași sarcină – lasă apa fierbinte să se infuzeze cu zațul de cafea înainte de a fi filtrată prin hârtie.

În prezent, este una dintre cele mai cunoscute metode alternative de preparare a cafelei de specialitate.

Tips and tricks

De reținut, pe scurt: trebuie să folosești o apă care-ți place și o cafea cât mai proaspăt prăjită. Un echipament de bază și șapte pași te despart de un gust intens și echilibru în arome.

Necesar: Hario V60 | Filtru pentru Hario V60 | Rașniță | 15gr cafea macinată | Apa fierbinte (91°C) | Cantar | Cronometru | Cană | Coffee server

Cei șapte pași importanți:  

  1. Așează filtrul în V60 și umezește-l cu apă fierbinte, pentru a evita gustul de hârtie;
  2. Aruncă apa în server și adaugă cafea măcinată (17-18g) în V60, pe cântar. Reține: nivel de măcinare – grunjoasă. De asemenea, formează o gaură în mijlocul cafelei, pentru a asigura saturarea egală a cafelei în etapa de „blooming”;
  3. Adaugă printr-o mișcare circulară 34-36 ml de apă la temperatura de 94-96°C în V60. Acum este momentul în care dioxidul de carbon acumulat în procesul de prăjire va ieși la suprafață, creând niște bule frumoase (blooming). Lasă așa 45 de secunde;
  4. Adaugă 60% din totalul rămas (157-158 ml), tot în mișcare circulară până la 01:15 secunde;
  5. Adaugă ultimii 105 ml, mult mai încet și în mișcare circulară, pentru alte 30 secunde;
  6. Amestecă cu o lingurăță, în mișcare circulară, în direcția acelor de cead, dar și invers. În acest fel, cafeuea de pe margini se va pune în mișcare. La final, mișcă întreg V60 în mișcare circulară, o singură dată;
  7. Scoate conul de V60 și toarnă cafeaua din serve în ceașcă. Bucură-te de culoare, miros și gust!

Ne vedem/citim la următoarea cafea. Neapărat! Până atunci, ne poți citi și pe Facebook. Iar aici găsești cafea de specialiate la prețuri accesibile.

Îți recomandăm să citești și:

Specialty Coffee | Ce e special la o cafea de specialitate

Brazil Cerrado | Cafeaua de specialitate cu note de alune, portocale și caramel