Amintim ori de câte ori avem ocazia de Specialty Coffee. O cumpărăm, importăm, prăjim și livrăm. Cu o dorință arzătoare de a o aduce acolo unde îi este locul: în casele dumneavoastră. Sau la locul de muncă. Sau la o plimbare prin orașul preferat. Nimic nu se compară cu o cafea de specialitate.
Un bob din istoria cafelei
Cafeaua are o istorie veche de peste 1.000 de ani. În tot acest timp, a fost preparată în diverse moduri, după gustul şi preferinţele fiecăruia.
În momentul de față, putem vorbi punctual de trei tipuri de cafea:
- Comercială – conține cafea arabica și robusta, din diferite origini ale globului. Adesea este extraprăjită;
- De origine sau single origin – provine dintr-o singură plantație, cu aromele și particularitățile specifice regiunii din care provine;
- De specialitate – este punctată cu un scor de calitate de peste 80 de puncte din 100. Este o cafea de origine superioară.
Noi – Noir Coffee Roasters ne-am îndrăgostit de această a treia categorie de cafea. Care, dacă este să ne luăm după procesul de muncă, după culoare, gust, miros, aromă, calitate, descrie și reprezintă perfect „cafeaua adevărată”.
Și dacă tot am menționat calitate și acel scor care diferențează cafeaua de specialitate de orice alt tip de cafea, este important de știut că există în industrie organizații și instituții care cu asta se ocupă: definesc cât mai bine posibil ce înseamnă „cafea de specialitate”. Cum ar fi: Asociația Cafelei de Specialitate – Specialty Coffee Association (SCA), Institutul pentru Calitatea Cafelei –Coffee Quality Institute (CQI) și World Coffee Research (WCR).
Termenul de „cafea de specialitate” a fost folosit pentru prima dată în 1974 de către Erna Knutsen, într-un număr al Revistei Comerciale Ceai Si Cafea. Aceasta a folosit acest termen pentru a descrie boabele cu cel mai bun gust, care sunt cultivate în microclimate speciale.