Bonjour! 🙂 Așa e potrivit să începem discuția despre VAN-urile care au adus un aer franțuzesc în Capitala Moldovei – Citroën HY. O istorie de aflat la o cafea de specialitate. Și… dacă ar fi să scriem o carte sau să facem un film, sigur-sigur s-ar numi: Conceput în timpul războiului, un succes după război. 

Modelul Citroën HY, care apare în filmele cu Louis de Funès din anii ’60-’70, a devenit unul dintre cele mai populare autoturisme din Hexagon.

Din 1947 pentru totdeauna

Fabricat din anul 1947 până în 1981, acest model marca Citroën HY vine la pachet cu un design exterior care frapează prin simplitate, iar un rol important în identitatea sa este conferit de nervurile orizontale cu rol de rigidizare a panourilor caroseriei.

A rămas faimos în Franța ca vehicul al comercianților ambulanți, dar și al administrației (Poliție, Poștă, Armată, Spitale), reprezentând o soluție a ceea ce lipsea în momentul acela din Hexagon, rămânând astfel în istorie ca mașina superbă care a devenit de utilitate publică.

Piețele locale și comercianții (măcelerie, bibliotecă, chiar și serviciu de autobuz școlar) au adoptat acest tip de vehicul ca fiind principal și necesar.

De film, la propriu

Citroën HY este atât de popular încât a apărut și în filme.  Acest model marca Citroën HY a fost utilizat pe platourile de filmare atunci când s-au filmat comedii arhicunoscute, filme pentru copii și seriale de televiziune. Amintim 1001 dalmațieni, Max & Co, Cars și Stung. 

Iată un material video cu cele mai cunoscute și importante secvențe de film în care apare modelul Citroën HY:

Sursa video: YT/Classic Cars in Movies

În final, gradul de popularitate al mărcii a fost atât de mare încât generalul Charles de Gaulle a adoptat modelul ca maşină oficială pentru preşedinţie.

Astăzi este NOIR

Citroën HY continuă să inspire și astăzi. Pe noi ne-a cucerit. Prin design & istorie. Astfel, am decis ca boabele de cafea de specialitate NOIR să fie preparate în aceste modele Citroën HY  de admirat.

De la Teiul lui Eminescu până la Palatul Culturii, Citroën HY energizează orașul cu aerul franțuzesc asortat perfect cu mirosul cafelei de specialitate Noir Coffee Roasters.

 

Despre NOIR, pe scurt

Noir Coffee Roasters este despre misterul și eleganța cafelei de specialitate, care parcă a prins viață în 2016 la Iași, atunci când a luat naștere proiectul nostru. În urmă cu un deceniu, cafeaua de specialitate reprezenta un segment infim din piața totală – sub 2,5%. Astăzi, nișa se află în plină expansiune. Odată ce au prins gustul adevărat, nealterat al unei cafele bune, românii rareori se mai întorc la sortimentele „de raft”.

Noi ne-am îndrăgostit de cafea de specialitate și ne-am propus să o aducem cât mai aproape de lumea noastră (prieteni, colegi, parteneri, concetățeni).

La baza Noir Coffee Roasters se află, astfel, o pasiune cu sens unic: cafeaua de specialitate. Bob cu bob. Prăjită, împachetată și preparată în Capitala Moldovei, în prăjitoria și VAN-urile NOIR, care au adus la Iași un aer franţuzesc, elegant.

Ne poți citi și pe Facebook. Iar aici găsești cafea de specialiate, prospăt prăjită, la prețuri accesibile.

Îți recomandăm să citești și:

Specialty Coffee | Ce e special la o cafea de specialitate

Cinci pași simpli pentru prepararea unei cafele de specialitate la presa franceză