
Ibrik/Cezve
Moka pot
Aeropress
Syphon
V60
GEM Series
Kalita wave
Chemex
Eva Solo
French Press
GINA
Pasul 1: Se câtăresc 12g de cafea. Măcinarea trebuie să fie foarte fină, asemenea unei pudre.
Pasul 2: Se adaugă 140 ml de apă în Cezve.
Pasul 3: Se adaugă cafeaua macinată în Cezve.
Pasul 4: Se aprinde sursa de foc și se adaugă Cezve. Pe timpul infuzării acesta se mișcă cirular pentru a se forma o crustă frumoasă deasupra.
Pasul 5: Când apa începe să fiarbă, iar stratul de cafea se ridică, se va opri sursa de foc.
Pasul 6: Se toarnă cafeaua în ceașcă și se lasă circa 2 minute, pentru a se așeza stratul de cafea măcinată. Enjoy!
Pasul 1: Se adaugă apa fierbinte (la temperatura de fierbere) în Moka Pot, până sub nivelul valvei de siguranță.
Pasul 2: Se râșnește cafeaua. Măcinarea un pic mai grunjoasă decât sarea fină de bucătărie.
Pasul 3: Se adaugă cafeaua râșnită în recipient.
Pasul 4: Se nivelează stratul de cafea adaugată, fără a tampa.
Pasul 5: Se așează recipeintul de cafea în Moka Pot.
Pasul 6: Se înfiletează partea de sus din Moka Pot, folosind un prosop pentru a susține partea de jos.
Pasul 7: Se dă drumul la foc mediu, având capacul de la Moka Pot deschis.
Pasul 8: În momentul în care apa începe să fiarbă în recipientul de jos, flacăra se dă mai încet.
Pasul 9: Când recipientul este aproape plin, iar cafeneaua începe să curgă cu o intesitate mai mare, se oprește focul.
Pasul 10: Se toarnă cafeaua în ceașca preferată. Enjoy!
Pasul 1: Se adaugă filtrul în capac și se înfiletează în Aeropress. Se toarnă apa fiartă în Aeropress, pentru a se umezi filtrul și pentru a scăpa de un posibil gust de hârtie.
Pasul 2: Se cântăresc 17-18g de cafea și se macină. Nivelul de măcinare trebuie să fie asemănător cu sarea de bucătărie. Se adaugă cafeaua măcinată în Aeropress, pe un cântar.
Pasul 3: Se toarnă apa în Aeropress până la nivelul 1. Temperatura ideală este de 91-94°C. Se amestecă circular cadeaua cu unstensila de plastic pentru 10 secunde, pentru a permite dioxidului de carbon să iasă din cafea.
Pasul 4: Se toarnă apă până la ultimul nivel (circa 250 ml) și se adaugă partea superioară cu cauciuc deasupra camerei de infuzie. Aceasta creează un vid care oprește cafeaua să treaca prin filtru.
Pasul 5: La 01:15 minute, se apasă ușor Aeropress-ul, până când toată cafeaua infuzată a trecut prin filtru (aproximativ 30 de secunde).
Pasul 6: Se îndepărtează Aeropress-ul din casă și se savurează cafeaua. Enjoy!
Pasul 1: Se umezește filtrul cu apă caldă și se adaugă în partea superioadă a Syphon-ului/’hopper’, agățând cârligul de capătul său.
Pasul 2: Se adaugă apa (300 ml) la temperatura de 91-94°C în partea superioară a Syphon-ului/’bulb’.
Pasul 3: Se așează hopper-ul în bulb, iar apoi Syphon-ului se așează deasupra unei surse de foc/coffee gurner. Se dă drumul la foc.
Pasul 4: Cât timp se încălzește apa, se macină cafeaua (20-21g), măcinată puțin mai mărunt decât un drip coffee.
Pasul 5: Când apa începe să fiarbă în bulb, aceasta se va trasfera în hopper.
Pasul 6: Când apa a ajuns sus, se dă focul mai mic (temperatura de 85-90°C) și se adaugă cafeaua măcinată.
Pasul 7: Se amestecă cafeaua cu un instrument din bambus.
Pasul 8: Se lasă cafeaua la infuzat pentru 01:10 minute.
Pasul 9: Se închide sursa de foc și se amestecă de zece ori cafeaua în Syphon, din nou, cu ustensila de bambus.
Pasul 10: În momentul în care focul s-a oprit, cafeaua se va transfera din recipientul de sus în cel de jos.
Pasul 11: Dupa ce s-a transferat cafeaua în ‘bulb’, se scoate hopper-ul și se mai lasă câteva secunde înaintea servirii.
Pasul 12: Se toarnă cafeaua din bulb în ceașca preferată. Enjoy!
Pasul 1: Se așează filtrul în V60. Se umezește filtru cu apă fierbinte, pentru a evita gustul de hârtie.
Pasul 2: Se aruncă apa din server și se adaugă cafeaua măcinată (17-18g) în V60, pe cântar. Nivel de măcinare grunjoasă. De asemenea, se formează o gaură în mijlocul cafelei, pentru a asigura saturarea egală a cafelei în etapa de ‘blooming’.
Pasul 3: Se adaugă, în mișcare circulară, 34-36 ml de apă la temperatura de 94-96°C în V60. În acest moment, dioxidul de carbon acumular în procesul de prăjire va ieși la suprafață, creând bule frumoase (‘blooming’). Se lasă până la 45 de secunde.
Pasul 4: Se adaugă 60% din totalul rămas (157-158 ml) în mișcare cirulară până la 01:15 secunde.
Pasul 5: Se adaugă și ultimii 105 ml, mult mai încet, dar tot în mișcare circulară, pentru alte 30 de secunde.
Pasul 6: Se amestecă cu o linguriță în mișcare circulară, în direcția acelor de ceas și invers. În acest fel, cafeua de pe margini se va pune în mișcare. La final, se va mișca V60-ul, în mișcare cirulară, doar o dată.
Pasul 7: Se scoate conul de V60 și se toarnă cafeaua din server în ceașcă. Enjoy!
Pasul 1: Se umezește filtrul cu apă fierbinte (circa 300 ml).
Pasul 2 : Se macină cafeaua (15g) pentru 250 ml de apă. Măcinarea asemănătoare cu cea de la V60.
Pasul 3: Se adaugă cafeaua măcinată în filtrul preumezit și se nivelează.
Pasul 4: Se pune capacul de la GEM deasupra.
Pasul 5: Se toarnă 40 – 50 ml de apă (temperatura 93°C) în GEM în 8 – 10 secunde. Se lasă să iasă dioxidul de carbon din cafea, să iasă la suprafață până la 30 de secunde.
Pasul 6: Se toarnă în continuare până la 120 mil de apă, până în 45 de secunde.
Pasul 7: Se toarna până la 160 ml, timp de aproximativ 55 secunde.
Pasul 8: Se lasă cafeaua până la un minut și 15 secunde. Apoi se toarnă până la 250 ml de apă, timp de 01:35 minute. Timpul total de infuzare trebuie să fie între 02:05-02:20 minute.
Pasul 9: Se îndepărtează GEM-ul și se servește în ceașca preferată. Enjoy!
Pasul 1: Se umezește filtrul de Kalita, pentru a elimina gustul de hârtie și pentru a încălzi serverul. Se varsă apa.
Pasul 2: Se macină cafeaua (21g). Măcinarea trebuie să fie fină, asemănătoare și sarea de masă.
Pasul 3: Se adaugă cafeaua râșnită în Kalita.
Pasul 4: Se adaugă 50 – 70 ml de apă la temperatura de 96°C, într-ul interval de zece secunde și se lasă la pre-infuzie 30 secunde.
Pasul 5: Se adaugă 200 ml de apă la 96°C în mișcare circulară, timp de 1 minut.
Pasul 6: Se adaugă apă în șarje scurte, până la 375 ml și până la minutul 02:00.
Pasul 7: Se îndepărtează Kalita după infuzie. Total: 300 ml și timp de infuzie: 02:45-03:00
Pasul 8: Se toarnă cafeaua infuzată în ceașca preferată. Enjoy!
Pasul 1: Se adaugă apa fierbinte (91-94°C) în filtrul Chemex, pentru a se umezi și, în același timp, pentru a încălzi Chemex-ul. Apoi se aruncă.
Pasul 2: Se adaugă 32g de cafea măcinată în Chemex. Măcinarea trebuie să fie asemănătoare cu sarea de bucătărie.
Pasul 3: Se așează Chemex-ul pe cântar și se adaugă peste cafea 50-70 ml de apă uniform, la temperatur de 91-94°C. În acest moment, dioxidul de carbon, adunat în timpul prăjirii, va ieși din cafea. Se va lăsa pentru 45-55 secunde.
Pasul 4: Se adaugă în mișcare circulară, dinspre exterior înspre centru, restul de apă, până la 500 ml, în circa 01:40 secunde.
Pasul 5: După infuzare, se ia filtrul din Chemex.
Pasul 6: Se toarnă cafeaua infuzată în ceașca preferată. Enjoy!
Pasul 1: Se toarnă apa fierbinte (91-94°C) în Eva Solo, cu fermoarul închis. Apoi se varsă apa și se deschide fermoarul.
Pasul 2: Se macină cafeaua (36g). Măcinarea este asemănătoare cu cea de French Press, grunjoasă.
Pasul 3: Se adaugă cafeaua în Eva Solo.
Pasul 4: Se adaugă apa la o temperatură între 91-96°C, 525 ml în Eva Solo.
Pasul 5: Dupa un minut, se amestecă cafeaua cu ustensila din plastic.
Pasul 6: Se adaugă filtrul în Eva Solo și se lasă la infuzat pentru patru minute.
Pasul 7: După aceste patru minute, se toarnă cafeaua infuzată în ceașca preferată, având grijă ca filtrul să nu cadă. Enjoy!
Pasul 1: Se încălzește apa la o temperatură de 95°C și se toarnă în French Press, pentru a se preîncălzi (circa 200 ml), timp de 30 de secunde. Apoi se aruncă.
Pasul 2: Se adaugă 56g de cafea măcinată în French Press. Măcinarea trebuie să fie grunjoasă.
Pasul 3: Se toarnă apa peste cafea (circa 200 ml) în French Press-ul aflat pe cântar. Dioxidul de carbon va ieși la suprafață, formând bule în cafea. Se lasă așa 30 de secunde.
Pasul 4: Se adaugă restul de 550 ml de apă în French Press. Se adaugă capacul de la French Press și se lasă patru minute la infuzat.
Pasul 5: Se apasă ușor capacul, pentru a separa cafeaua măcinată de cea infuzată.
Pasul 6: După aproximativ 10 – 15 secunde, se toarnă cafeaua infuzată în ceașca preferată. Enjoy!
Pasul 1: Se setează nivelul de măcinare din aplicație, pe telefon. Nivel măcinare: mediu grunjos.
Pasul 2: Se adaugă boabele de cafea în GINA și se cântăresc – 39g.
Pasul 3: Se macină cafeaua.
Pasul 4: Se adaugă filtrul în GINA și se umezește cu apă încălzite la 92°C.
Pasul 5: Se adaugă cafeaua măcinată în GINA.
Pasul 6: Se adaugă apa încălzită la 92°C. peste cafea (320 ml din totalul de 600 ml), în mișcare circulară.
Pasul 7: Pentru 30 de secunde, se lasă dioxidul de carbon să iasă din cafea.
Pasul 8: Se toarnă a doua oară în mișcare circulată, până la 600 ml.
Pasul 9: Se toarnă cafeaua în ceașca preferată. Enjoy!
Ibrik/Cezve
Moka pot
Aeropress
Syphon
V60
GEM Series
Kalita wave
Chemex
Eva Solo
French Press
GINA
Pasul 1: Se cantaresc 12g de cafea. Macinarea trebuie sa fie foarte fina, asemenea unei pudre.
Pasul 2: Se adauga 140 ml de apa in Cezve.
Pasul 3: Se adauga cafeaua macinata in Cezve.
Pasul 4: Se aprinde sursa de foc si se adauga Cezve. Pe timpul infuzarii acesta se misca circular pentru a se forma o crusta frumoasa deasupra.
Pasul 5: Cand apa incepe sa fiarba, iar stratul de cafea se ridica, se va opri sursa de foc.
Pasul 6: Se toarna cafeaua in ceasca si se lasa circa 2 minute pentru a se aseza stratul de cafea macinata. Enjoy!
Pasul 1: Se adauga apa fierbinte (la temperatura de fierbere) in Moka Pot, pana sub nivelul valvei de siguranta.
Pasul 2: Se rasneste cafeaua. Macinarea un pic mai grunjoasa decat sarea fina de bucatarie.
Pasul 3: Se adauga cafeaua rasnita in recipient.
Pasul 4: Se niveleaza stratul de cafea adaugata, fara a tampa.
Pasul 5: Se aseaza recipientul de cafea in Moka Pot.
Pasul 6: Se infileteaza partea de sus din Moka Pot, folosing un prosop pentru a sustine partea de jos.
Pasul 7: Se da drumul la foc, mediu, avand capacul de la Moka Pot deschis.
Pasul 8: Flacara se da mai incet in momentul in care apa incepe sa fiarba in recipentul de jos
Pasul 9: Cand recipientul este aproape plin, iar cafeaua incepe sa curga cu o intensitate mai mare, se opreste focul.
Pasul 10: Se toarna cafeaua in ceasca preferata. Enjoy!
Pasul 1: Se adauga filtrul in capac si se infileteaza in Aeropress. Se toarna apa fiarta in Aeropress pentru a se umezi filtrul si de a scapa de un posibil gust de hartie.
Pasul 2: Se cantaresc 17-18g de cafea si se macina. Nivelul de macinare trebuie sa fie asemanatoare cu sarea de bucatarie. Se adauga cafeaua macinata in Aeropress, pe un cantar.
Pasul 3: Se toarna apa in Aeropress pana la nivelul 1. Temperatura ideala este de 91-94°C. Se amesteca circular cafeaua cu ustensila de plastic pentru 10 secunde pentru a permite dioxidului de carbon sa iasa din cafea.
Pasul 4: Se toarna apa pana la ultimul nivel (circa 250 ml) si se adauga partea superioara cu cauciuc deasupra camerei de infuzie. Aceasta creeaza un vid care opreste cafeaua sa treaca prin filtru.
Pasul 5: La 01:15 minute, se apasa usor Aeropress-ul, pana cand toata cafeaua infuzata a trecut prin filtru (in jur de 30 secunde).
Pasul 6: Se indeparteaza Aeropress-ul din cana si se savureaza cafeaua. Enjoy!
Pasul 1: Se umezeste filtrul cu apa calda si se adauga in partea superioara a Syphon-ului/'hopper', agatand carligul de capatul sau.
Pasul 2: Se adauga apa (300 ml) la temperatura de 91-94°C in partea inferioara a Syphon-ului/'bulb'.
Pasul 3: Se aseaza hopper-ul in bulb iar apoi Syphon-ului se aseaza deasupra unei surse de foc/coffee burner. Se da drumul la foc.
Pasul 4: Cat timp se incalzeste apa, se macina cafeaua (20-21g), macinata putin mai marunt decat un drip coffee.
Pasul 5: Cand apa incepe sa fiarba in bulb, aceasta se va transfera in hopper.
Pasul 6: Cand apa a ajuns sus, se da focul mai mic (temperatura de 85-90°C) si se adauga cafeaua macinata.
Pasul 7: Se amesteca cafeaua cu un instrument de bambus.
Pasul 8: Se lasa cafeaua la infuzat pentru 01:10 minute.
Pasul 9: Se inchide sursa de foc si se amesteca de 10 ori cafeaua in Syphon, din nou, cu ustensila de bambus.
Pasul 10: In momentul in care focul s-a oprit, cafeaua se va transfera din recipientul de sus in cel de jos.
Pasul 11: Dupa ce s-a transferat cafeaua in 'bulb', se scoate hopper-ul si se mai lasa cateva secunde inaintea servirii.
Pasul 12: Se toarna cafeaua din bulb in ceasca preferata. Enjoy!
Pasul 1: Se aseaza filtrul in v60. Se umezeste filtrul cu apa fierbinte, pentru a evita gustul de hartie
Pasul 2: Se arunca apa din server si se adauga cafeaua macinata (17-18g) in V60, pe cantar. Nivel de macinare grunjoasa. De asemenea, se formeaza o gaura in mijlocul cafelei, pentru a asiugura saturarea egala a cafelei in etapa de 'blooming'.
Pasul 3: Se adauga in miscare circulara 34-36 ml de apa la temperatura de 94-96°C in V60. In acest moment dioxidul de carbon acumulat in procesul de prajire va iesi la suprafata, creand niste bule frumoase ('blooming'). Se lasa pana la 45 de secunde.
Pasul 4: Se adauga 60% din totalul ramas (157-158 ml) in miscare circulara pana la 01:15 secunde.
Pasul 5: Se adauga si ultimii 105 ml, mult mai incet si in miscare circulara, pentru alte 30 secunde.
Pasul 6: Se amesteca cu o lingurita in miscare circulara in directia acelor de ceas, si invers. In acest fel cafeaua de pe margini se va pune in miscare. La final, se va misca v60-ul in miscare circulara, doar o data.
Pasul 7: Se scoate conul de v60 si se toarna cafeaua din server in ceasca. Enjoy!
Pasul 1: Se umezeste filtrul cu apa fierbinte (circa 300 ml).
Pasul 2 : Se macina cafeaua (15g) pentru 250 ml de apa. Macinarea asemanatoare cu cea de la V60.
Pasul 3: Se adauga cafeaua macinata in filtrul preumezit si se niveleaza.
Pasul 4: Se pune capacul de la GEM deasupra.
Pasul 5: Se toarna 40-50 ml de apa (temperatura 93°C) in GEM in 8-10 secunde. Se lasa sa iasa dioxidul de carbon din cafea sa iasa la suprafata pana la 30 secunde.
Pasul 6: Se toarna in continuare pana la 120 ml de apa pana in 45 secunde.
Pasul 7: Se toarna pana la 160 ml, pana la 55 secunde.
Pasul 8: Se lasa cafeaua pana la un minut si 15 secunde. Apoi se toarna pana la 250 ml de apa pana la 01:35 minute.Timpul total de infuzare trebuie sa fie intre 02:05-02:20 minute.
Pasul 9: Se indeparteaza GEM-ul si se serveste cafeaua in ceasca preferata. Enjoy!
Pasul 1: Se umezeste filtrul de Kalita pentru a elimina gustul de hartie si pentru a incalzi serverul. Se varsa apa.
Pasul 2: Se macina cafeaua (21g) . Macinarea trebuie sa fie fina, asemanatoare cu sarea de masa.
Pasul 3: Se adauga cafeaua rasnita in Kalita.
Pasul 4: Se adauga 50-70 ml de apa la temperatura de 96°C in 10 secunde si se lasa la pre-infuzie de 30 secunde.
Pasul 5: Se adauga 200 ml de apa la 96°C in miscare circulara, timp de 1 minut.
Pasul 6: Se adauga cate putina apa (25-50 ml) pana la 375 ml si pana la minutul 02:00.
Pasul 7: Se indeparteaza Kalita dupa infuzie. Total: 300 ml si timp de infuzie: 02:45-03:00
Pasul 8: Se toarna cafeaua infuzata in ceasca preferata. Enjoy!
Pasul 1: Se adauga apa fierbinte (91-94°C) in filtrul de Chemex, pentru a se umezi si in acelasi timp, pentru a incalzi Chemex-ul. Apoi se arunca.
Pasul 2: Se adauga 32g de cafea macinata in Chemex. Macinarea trebuie sa fie asemanatoare cu sarea de bucatarie.
Pasul 3: Se aseaza Chemex-ul pe cantar si se adauga 50-70 ml de apa uniform, la temperatura de 91-94°C, peste cafea. In acest moment dioxidul de carbon, adunat in timpul prajirii, va iesi din cafea. Se va lasa pentru 45-55 secunde.
Pasul 4: Se adauga in miscare circulara, dinspre exterior in centru, restul de apa pana la 500 ml, in circa 01:40 secunde.
Pasul 5: Dupa infuzare, se ia filtrul din Chemex.
Pasul 6: Se toarna cafeaua infuzata in ceasca preferata. Enjoy!
Pasul 1: Se toarna apa fierbinte (91-94°C) in Eva Solo, cu fermoarul inchis. Apoi se varsa apa si se deschide fermoarul.
Pasul 2: Se macina cafeaua (36g). Macinarea este asemanatoare cu cea de French Press, grunjoasa.
Pasul 3: Se adauga cafeaua in Eva Solo.
Pasul 4: Se adauga apa la o temperatura intre 91-96°C, 525 ml in Eva Solo.
Pasul 5: Dupa 1 minut, se amesteca cafeaua cu ustensila din plastic.
Pasul 6: Se adauga filtrul in Eva Solo si se lasa la infuzat pentru 4 minute.
Pasul 7: Dupa 4 minute, se toarna cafeaua infuzata in ceasca preferata, avand grija ca filtrul sa nu cada. Enjoy!
Pasul 1: Se incalzeste apa la o temperatura de 95°C si se toarna in French Press, pentru a se preincalzi (circa 200 ml), pentru 30 secunde. Apoi se arunca.
Pasul 2: Se adauga 56g de cafea macinata in French Press. Macinarea trebuie sa fie grunjoasa.
Pasul 3: Se toarna apa peste cafea (circa 200 ml) in French Press-ul aflat pe cantar. Dioxidul de carbon face iesi la suprafata, formand bule in cafea. Se lasa 30 secunde.
Pasul 4: Se adauga restul de 550 ml de apa in French Press. Se adauga capacul de la French Press si se lasa 4 minute la infuzat.
Pasul 5: Se apasa usor capacul pentru a separa cafeaua macinata de cea infuzata.
Pasul 6: Dupa 10-15 secunde, se toarna cafeaua infuzata in ceasca preferata. Enjoy!
Pasul 1: Se seteaza nivelul de macinare din aplicatie, pe telefon. Nivel macinare: mediu grunjos
Pasul 2: Se adauga boabele de cafea in GINA si se cantaresc – 39g.
Pasul 3: Se macina cafeaua.
Pasul 4: Se adauga filtrul in GINA si se umezeste cu apa incalzita la 92°C.
Pasul 5: Se adauga cafeaua macinata in GINA.
Pasul 6: Se adauga apa incalzita la 92°C. peste cafea (320 ml din totalul de 600 ml) in miscare circulara.
Pasul 7: Se lasa dioxidul de carbon sa iasa din cafea pentru 30 secunde.
Pasul 8: Se toarna a doua oara in miscare circulara, pana la 600 ml.
Pasul 9: Se toarna cafeaua in ceasca preferata. Enjoy!