Istoria cafelei a stârnit de-a lungul timpului tot felul de povestioare. Plecând de la acestea, se pretinde că Etiopia este țara de origine a cafelei. Cea mai cunoscută este povestea păstorului de capre, care şi-a văzut animalele că mâncau fructele respective şi erau agitate. Apoi a dat de veste mai departe şi i s-a spus că acele fructe sunt, de fapt, lucrarea răului, aşa că au decis să le arunce pe foc. Aşa au observat cafeaua prăjită şi, după ce au băut ce au reuşit să scoată din cafea, au observat că le dă energie.
Dintotdeauna cafeaua a fost o componentă importantă a culturii poporului etiopian. Drept dovadă stă mai ales faptul că există un adevărat ritual al cafelei, dar, dincolo de socializarea pură, ritualul cafelei în cultura etiopiană joacă un rol spiritual foarte important.
Zi de zi în Etiopia are loc ritualul cafelei
Ceremonia de cafea etiopiană începe cu pregătirea camerei pentru ritual. În primul rând, femeia care efectuează ceremonia răspândește iarbă și flori proaspete, aromatice pe podea. Începe să ardă tămâie pentru a evita spiritele rele. Apoi, cafeaua se prăjește într-o tigaie specială, iar atunci când aceasta pocnește la intervale diferite e semn că s-a prăjit suficient.
Atunci e timpul pentru pasul numărul doi: într-o piuă de piatră, cu ajutorul unui băț de lemn, cafeaua se „râșnește” și apoi se toarnă în apă fierbinte și condimente (scorțișoară, cuișoare și cardamom). Pentru a îndepărta spiritele rele, cafeaua este turnată în căni mici în care se adaugă zahăr. La final, în aer este dispersată tămâie, tocmai în scopul îndepărtării spiritelor rele.
Superstițiile nu se încheie aici: cel mai în etate bărbat din grup este servit întâi de toate, ca un simbol al respectului, în timp ce cel mai tânăr este responsabil cu servirea.
Cam așa poate fi descris, pe scurt, ritualul cafelei în cultura etiopiană.
Ethiopia Sidamo
În Etiopia, cafeaua este cultivată și vândută în trei regiuni-cheie: Sidamo, Yirgacheffe și Harrar. Încă de la prima gură de cafea îți poți da seama că cea cultivată în regiunea Sidamo este recunoscută pentru corpul robust, gustul plin, profilurile gustative dulci și nuanțate și senzațiile bogate pe care le produce pentru simțuri.
Pentru că știm că boabele de cafea din această regiune au un caracter foarte special și un profil unic, fiind considerate drept unele dintre cele mai bune din lume, le-am adus și noi mai aproape de iubitorii de cafea de specialitate din România. Astăzi Ethiopia Sidamo este prăjită în Capitala Moldovei – Iași.
Să-ți mai spunem și că aciditatea scăzută și gustul memorabil sunt caracteristicile comune ale boabelor din Sidamo? Noi îți propunem să încerci. Te vei îndrăgosti.
Principalele caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere atunci când savurezi Ethiopia Sidamo:
- Origine: Ethiopia
- Regiune: Sidamo
- Organizare: Ferme mici
- Altitudine: 1800 – 2000 metri
- Varietate: Heirloom
- Perioadă recoltare: Noiembrie – Decembrie
- Clasificare: Grade 1
- Procesare: Umedă
- Note: Bergamotă, Ceai Negru, Iasomie, Grapefruit, Magnolie
- 100% Arabica
O găsești aici la prețuri accesibile. Sau chiar la VAN-urile NOIR din oraș.
Îți recomandăm să citești și:
Specialty Coffee | Ce e special la o cafea de specialitate
Brazil Cerrado | Cafeaua de specialitate cu note de alune, portocale și caramel