Pentru al doilea an consecutiv, lansăm, în pragul Sfintelor Sărbători de Crăciun, campania „Adoptă o scrisoare. Oferă un bob de speranță cu NOI(R)”. Aflat la cea de-a doua ediție, proiectul se va desfășura până la finalul Anului Școlar 2023 - 2024, având mai multe etape. Prima dintre acestea va avea loc până pe 16 decembrie, atunci când primele pachete-cadou vor ajunge la beneficiari. 

Concret, echipa Noir Coffee Roasters și-a îndreptat atenția anul acesta către copiii din mediul rural ieșean, astfel toate cadourile strânse vor ajunge la elevii Școlii Gimnaziale Sticlăria, arondată Școlii Primare Scobinți „Spiru Haret”, județul Iași. Copiii nu sunt sub cupola unei Asociații sau ONG, iar dorințele lor sunt puse la capitolul „normalitate” de mulți dintre noi. 

Practic, am adunat aproximativ 200 de scrisori din partea elevilor unității școlare din Sticlăria. Cei mici și-au scris dorințele (Ex. „Geacă de iarnă”, „Ghetuțe cu care să merg la școală”), care dacă ar fi îndeplinite i-ar scoate din iarna grea care tocmai a început. Scrisorile se vor afla, pe toată perioada campaniei, în locațiile Noir Coffee Roasters din Iași (Copou, UMF, Piața Unirii, Palas), iar cei care doresc să intre în campanie trebuie să adopte o scrisoare și să îndeplinească dorințele copilului care a scris-o. În același timp, cei care vor adopta scrisori vor primi și ei un cadou de specialitate din partea Noir Coffee Roasters. 

„Prima ediție a acestei campanii, care a avut loc anul trecut, ne-a demonstrat că #împreună avem puterea de a schimba această realitate dureroasă. Libertatea de a merge la școală are, de fapt, granițe. Multe dintre acestea sunt în strânsă legătură cu nevoile materiale și financiare ale elevilor și familiilor acestora. Așa apare și abandonul școlar. Mobilizarea de anul trecut a clienților Noir Coffee Roasters ne-a convins că trebuie și putem să continuăm.  «Adoptă o școală. Oferă un bob de speranță cu NOI(R)» este o campanie socială care apelează la efortul comun al clienților și partenerilor, pentru îmbunătățirea educației, prin crearea unui context în care elevii să aibă șansa de a dezvolta abilități și competențe care să le permită să prospere în lumea de astăzi și de mâine”, subliniază Alina Batcu, PR Manager Noir Coffee Roasters. 

Noi nu abandonăm 

Potrivit ultimelor studii realizate la nivel național, pentru familiile afectate de sărăcie, lipsa posibilităților de a face față cheltuielilor necesare participării școlare expune copiii riscului de abandon școlar. Concret, aproximativ 4.500 de elevi de clasa a VIII-a au abandonat școala în anul școlar 2022 - 2023, asta potrivit Raportului privind modul de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale în sesiunea iunie-iulie 2023. Numărul copiilor care au abandonat școala reprezintă echivalentul a 178 de clase cu câte 25 de copii. 

Deși legea prevede gratuitatea învățământului public, realitatea ne arată că părinții trebuie să facă față unor cheltuieli strâns legate de școlarizarea copiilor lor. Fie că este vorba de uniformă, manuale alternative, rechizite, fondul clasei și cel al școlii, transportul spre și dinspre școală sau meditații, costurile „din spate” ale învățământului din țara noastră sunt adevărate obstacole pentru familiile aflate în situații financiare dificile.

La nivel local, aproximativ 120 de instituţii de învăţământ din judeţul Iaşi se află pe lista Ministerului Educaţiei care prezintă școlile cu risc de abandon din partea elevilor. Printre acestea se numără și Școala Gimnazială Sticlăria, arondată Școlii Primare Scobinți „Spiru Haret”. 

În context, cu o donație putem aduce normalitatea mai aproape de copiii din medii de sărăcie extremă și le dăm șansa unor sărbători cu speranță și încredere. Pentru unii dintre noi o pereche de ghete, de exemplu, nu înseamnă mult, dar pentru acești copii înseamnă o șansă la o viață normală. 

Despre NOIR, pe scurt

Noir Coffee Roasters este despre misterul și eleganța cafelei de specialitate, care parcă a prins viață în 2016 la Iași, atunci când a luat naștere proiectul nostru.

 În urmă cu un deceniu, cafeaua de specialitate reprezenta un segment infim din piața totală – sub 2,5%. Astăzi, nișa se află în plină expansiune. Odată ce au prins gustul adevărat, nealterat al unei cafele bune, românii rareori se mai întorc la sortimentele „de raft”.  Noi ne-am îndrăgostit de cafea de specialitate și ne-am propus să o aducem cât mai aproape de lumea noastră (prieteni, colegi, parteneri, concetățeni). 

La baza Noir Coffee Roasters se află, astfel, o pasiune cu sens unic: cafeaua de specialitate. Bob cu bob. Prăjită, împachetată și preparată în Capitala Moldovei, în prăjitoria și VAN-urile NOIR, care au adus la Iași un aer franţuzesc, elegant. 

CONTACT 

Telefon: 0755232527 (Alina Batcu - PR Manager Noir Coffee Roasters)