Ghid de preparare a cafelei

Ibrik/Cezve

Pasul 1: Se cântăresc 12g de cafea. Măcinarea trebuie să fie foarte fină, asemenea unei pudre.

Pasul 2: Se adaugă 140 ml de apă în Cezve.

Pasul 3: Se adaugă cafeaua măcinată în Cezve.

Pasul 4: Se aprinde sursa de foc și se adaugă Cezve. Pe timpul infuzării acesta se mișcă circular pentru a se forma o crustă frumoasă deasupra. 

Pasul 5: Când apa începe să fiarbă, iar stratul de cafea se ridică, se va opri sursa de foc. 

Pasul 6: Se toarnă cafeaua în ceașcă și se lasă circa 2 minute, pentru a se așeza stratul de cafea măcinată. Enjoy!

Cumpără Ibrik

Moka pot

Pasul 1: Se adaugă apa fierbinte (la temperatura de fierbere) în Moka Pot, până sub nivelul valvei de siguranță. 

Pasul 2: Se râșnește cafeaua. Măcinarea un pic mai grunjoasă decât sarea fină de bucătărie. 

Pasul 3: Se adaugă cafeaua râșnită în recipient. 

Pasul 4: Se nivelează stratul de cafea adăugată, fără a tampa.

Pasul 5: Se așează recipientul de cafea în Moka Pot. 

Pasul 6: Se înfiletează partea de sus din Moka Pot, folosind un prosop pentru a susține partea de jos.

Pasul 7: Se dă drumul la foc mediu, având capacul de la Moka Pot deschis. 

Pasul 8: În momentul în care apa începe să fiarbă în recipientul de jos, flacăra se dă mai încet. 

Pasul 9: Când recipientul este aproape plin, iar cafeaua începe să curgă cu o intesitate mai mare, se oprește focul. 

Pasul 10: Se toarnă cafeaua în ceașca preferată. Enjoy!

Cumpără Moka Pot

Aeropress

Pasul 1: Se adaugă filtrul în capac și se înfiletează în Aeropress. Se toarnă apa fiartă în Aeropress, pentru a se umezi filtrul și pentru a scăpa de un posibil gust de hârtie. 

Pasul 2: Se cântăresc 17-18g de cafea și se macină. Nivelul de măcinare trebuie să fie asemănător cu sarea de bucătărie. Se adaugă cafeaua măcinată în Aeropress, pe un cântar. 

Pasul 3: Se toarnă apa în Aeropress până la nivelul 1. Temperatura ideală este de 91-94°C. Se amestecă circular cadeaua cu unstensila de plastic pentru 10 secunde, pentru a permite dioxidului de carbon să iasă din cafea. 

Pasul 4: Se toarnă apă până la ultimul nivel (circa 250 ml) și se adaugă partea superioară cu cauciuc deasupra camerei de infuzie. Aceasta creează un vid care oprește cafeaua să treaca prin filtru.

Pasul 5: La 01:15 minute, se apasă ușor Aeropress-ul, până când toată cafeaua infuzată a trecut prin filtru (aproximativ 30 de secunde).

Pasul 6: Se îndepărtează Aeropress-ul din casă și se savurează cafeaua. Enjoy!

Cumpără Aeropress

Syphon

Pasul 1: Se umezește filtrul cu apă caldă și se adaugă în partea superioadă a Syphon-ului/’hopper’, agățând cârligul de capătul său. 

Pasul 2: Se adaugă apa (300 ml) la temperatura de 91-94°C în partea superioară a Syphon-ului/’bulb’.

Pasul 3: Se așează hopper-ul în bulb, iar apoi Syphon-ului se așează deasupra unei surse de foc/coffee gurner. Se dă drumul la foc. 

Pasul 4: Cât timp se încălzește apa, se macină cafeaua (20-21g), măcinată puțin mai mărunt decât un drip coffee. 

Pasul 5: Când apa începe să fiarbă în bulb, aceasta se va transfera în hopper. 

Pasul 6: Când apa a ajuns sus, se dă focul mai mic (temperatura de 85-90°C) și se adaugă cafeaua măcinată. 

Pasul 7: Se amestecă cafeaua cu un instrument din bambus.

Pasul 8: Se lasă cafeaua la infuzat pentru 01:10 minute.

Pasul 9: Se închide sursa de foc și se amestecă de zece ori cafeaua în Syphon, din nou, cu ustensila de bambus.

Pasul 10: În momentul în care focul s-a oprit, cafeaua se va transfera din recipientul de sus în cel de jos.

Pasul 11: Dupa ce s-a transferat cafeaua în ‘bulb’, se scoate hopper-ul și se mai lasă câteva secunde înaintea servirii.

Pasul 12: Se toarnă cafeaua din bulb în ceașca preferată. Enjoy!

Cumpără Syphon

V60

Pasul 1: Se așează filtrul în V60. Se umezește filtru cu apă fierbinte, pentru a evita gustul de hârtie. 

Pasul 2: Se aruncă apa din server și se adaugă cafeaua măcinată (17-18g) în V60, pe cântar. Nivel de măcinare grunjoasă. De asemenea, se formează o gaură în mijlocul cafelei, pentru a asigura saturarea egală a cafelei în etapa de ‘blooming’.

Pasul 3: Se adaugă, în mișcare circulară, 34-36 ml de apă la temperatura de 94-96°C în V60. În acest moment, dioxidul de carbon acumulat în procesul de prăjire va ieși la suprafață, creând bule frumoase (‘blooming’). Se lasă până la 45 de secunde. 

Pasul 4: Se adaugă 60% din totalul rămas (157-158 ml) în mișcare circulară până la 01:15 secunde.

Pasul 5: Se adaugă și ultimii 105 ml, mult mai încet, dar tot în mișcare circulară, pentru alte 30 de secunde. 

Pasul 6: Se amestecă cu o linguriță în mișcare circulară, în direcția acelor de ceas și invers. În acest fel, cafeaua de pe margini se va pune în mișcare. La final, se va mișca V60-ul, în mișcare cirulară, doar o dată. 

Pasul 7: Se scoate conul de V60 și se toarnă cafeaua din server în ceașcă. Enjoy!

Cumpără V60

GEM Series

Pasul 1: Se umezește filtrul cu apă fierbinte (circa 300 ml).

Pasul 2 : Se macină cafeaua (15g) pentru 250 ml de apă. Măcinarea asemănătoare cu cea de la V60. 

Pasul 3: Se adaugă cafeaua măcinată în filtrul preumezit și se nivelează. 

Pasul 4: Se pune capacul de la GEM deasupra. 

Pasul 5: Se toarnă 40 – 50 ml de apă (temperatura 93°C) în GEM în 8 – 10 secunde. Se lasă să iasă dioxidul de carbon din cafea, să iasă la suprafață până la 30 de secunde. 

Pasul 6: Se toarnă în continuare până la 120 mil de apă, până în 45 de secunde. 

Pasul 7: Se toarnă până la 160 ml, timp de aproximativ 55 secunde.

Pasul 8: Se lasă cafeaua până la un minut și 15 secunde. Apoi se toarnă până la 250 ml de apă, timp de 01:35 minute. Timpul total de infuzare trebuie să fie între 02:05-02:20 minute.

Pasul 9: Se îndepărtează GEM-ul și se servește în ceașca preferată. Enjoy!

Cumpără Gem Series

Chemex

Pasul 1: Se adaugă apa fierbinte (91-94°C) în filtrul Chemex, pentru a se umezi și, în același timp, pentru a încălzi Chemex-ul. Apoi se aruncă.

Pasul 2: Se adaugă 32g de cafea măcinată în Chemex. Măcinarea trebuie să fie asemănătoare cu sarea de bucătărie. 

Pasul 3: Se așează Chemex-ul pe cântar și se adaugă peste cafea 50-70 ml de apă uniform, la temperatura de 91-94°C. În acest moment, dioxidul de carbon, adunat în timpul prăjirii, va ieși din cafea. Se va lăsa pentru 45-55 secunde. 

Pasul 4: Se adaugă în mișcare circulară, dinspre exterior înspre centru, restul de apă, până la 500 ml, în circa 01:40 secunde.

Pasul 5: După infuzare, se ia filtrul din Chemex. 

Pasul 6: Se toarnă cafeaua infuzată în ceașca preferată. Enjoy!

Cumpără Chemex

French Press

Pasul 1: Se încălzește apa la o temperatură de 95°C și se toarnă în French Press, pentru a se preîncălzi (circa 200 ml), timp de 30 de secunde. Apoi se aruncă. 

Pasul 2: Se adaugă 56g de cafea măcinată în French Press. Măcinarea trebuie să fie grunjoasă. 

Pasul 3: Se toarnă apa peste cafea (circa 200 ml) în French Press-ul aflat pe cântar. Dioxidul de carbon va ieși la suprafață, formând bule în cafea. Se lasă așa 30 de secunde. 

Pasul 4: Se adaugă restul de 550 ml de apă în French Press. Se adaugă capacul de la French Press și se lasă patru minute la infuzat. 

Pasul 5: Se apasă ușor capacul, pentru a separa cafeaua măcinată de cea infuzată. 

Pasul 6: După aproximativ 10 – 15 secunde, se toarnă cafeaua infuzată în ceașca preferată.  Enjoy!

Cumpără French Press
INSTAGRAM

Follow @noircoffeeroasters
on Instagram

Pentru a fi la curent cu cele mai bune noutăți din lumea Noir, dă-ne un follow!