Specialty Coffee | Ce e special la o cafea de specialitate

Publicat la  
Specialty Coffee | Ce e special la o cafea de specialitate

Amintim ori de câte ori avem ocazia de Specialty Coffee. O cumpărăm, importăm, prăjim și livrăm. Cu o dorință arzătoare de a o aduce acolo unde îi este locul: în casele dumneavoastră. Sau la locul de muncă. Sau la o plimbare prin orașul preferat. Nimic nu se compară cu o cafea de specialitate. 

Un bob din istoria cafelei 

Cafeaua are o istorie veche de peste 1.000 de ani. În tot acest timp, a fost preparată în diverse moduri, după gustul şi preferinţele fiecăruia. 

În momentul de față, putem vorbi punctual de trei tipuri de cafea: 

  1. Comercială – conține cafea arabica și robusta, din diferite origini ale globului. Adesea este extraprăjită;
  2. De origine sau single origin – provine dintr-o singură plantație, cu aromele și particularitățile specifice regiunii din care provine;
  3. De specialitate – este punctată cu un scor de calitate de peste 80 de puncte din 100. Este o cafea de origine superioară. 

Noi – Noir Coffee Roasters ne-am îndrăgostit de această a treia categorie de cafea. Care, dacă este să ne luăm după procesul de muncă, după culoare, gust, miros, aromă, calitate, descrie și reprezintă perfect „cafeaua adevărată”. 

Și dacă tot am menționat calitate și acel scor care diferențează cafeaua de specialitate de orice alt tip de cafea, este important de știut că există în industrie organizații și instituții care cu asta se ocupă: definesc cât mai bine posibil ce înseamnă „cafea de specialitate”.  Cum ar fi: Asociația Cafelei de Specialitate – Specialty Coffee Association (SCA), Institutul pentru Calitatea Cafelei –Coffee Quality Institute (CQI) și World Coffee Research (WCR). 

Termenul de „cafea de specialitate” a fost folosit pentru prima dată în 1974 de către Erna Knutsen, într-un număr al Revistei Comerciale Ceai Si Cafea. Aceasta a folosit acest termen pentru a descrie boabele cu cel mai bun gust, care sunt cultivate în microclimate speciale.

Până în ceașca de cafea… artă

Cafeaua de specialitate are un ciclu complex, iar rezultatul acestuia depinde foarte mult de toți cei implicați în proces. De la creștere, cultivare, procesare, achiziție și analiza cafelei verzi, până la prăjire, măcinare și preparare. 

În Iași, orașul celor șapte coline și parfum de tei, se află magicienii care desăvârșesc cafeaua prin prăjire, asigurându-se că cel mai înalt standard de calitate și aromă ajunge în ceașca dumneavoastră. Nivelul prăjirii unei cafele de specialitate contează enorm de mult. Aici vorbim de cât de mult stau boabele la prăjit și la ce temperatură sunt prăjite. Diferența se simte în gust, motiv pentru care cei care descoperă gustul adevărat de cafea nu se mai întorc la cafeaua extraprăjită din comerț.

 

Gustul cafelei de specialitate

Milioane de persoane asociază gustul cafelei cu acela al unei băuturi amare. Adevărul este că o cafea adevărată nu va avea nicioadă un gust predominant amărui. Când gustăm dintr-o cafea de specialitate, trebuie să ne-ndrăgostim de aromele dulci, naturale și complexe. Așa cum sunt boabele de cafea Noir Coffee Roasters. 

Așadar… Milioane de boabe de cafea. Un proces care implică sute de specialiști. Locuri-mii. Același gust: cafea adevărată. Cafea de specialitate – Noir Coffee Roasters. 

Până la următoarea întâlnire/lectură, vă lăsăm cu gustul unic al cafelei noastre de specialitate. Ne găsiți și pe Facebook, dar și pe Instagram. Rămânem conectați, gustând din aceleași arome – dulci, naturale și complexe.