Brazil Cerrado | Cafeaua de specialitate cu note de alune, portocale și caramel

Publicat la  
Brazil Cerrado | Cafeaua de specialitate cu note de alune, portocale și caramel

Crescută pe plantațiile din Minas Gerais, Districtul Patrocinio, cafeaua de specialitate Brazil Cerrado ne trimite cu gândul la una dintre cele mai importante țări producătoarea de cafea din lume: Brazilia.

Înapoi la origini… de cafea

Primele boabe de cafea au fost introduse în Brazilia în 1727, de către Francisco de Mello Palheta din Guineea Franceză. Era momentul în care trestia de zahăr era cel mai mare contributor la economia braziliană. Astăzi, Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, realizând o treime din producția mondială de cafea. Cele mai importante regiuni producătoare din Brazilia sunt Minas Gerais, Bahia, Sao Paulo, Espirito Santo, Parana, Rondonia și Rio de Janeiro. 

Cele mai importante din subregiunile Minas Gerais sunt Cerrado Mineiro, iar cafeaua din aceste subregiuni este recunoscută ca fiind de înaltă calitate, cu aciditate delicată citrică și post-gust persistent. Așa cum este și Brazil Cerrado.

Deci, având în vedere toate aceste aspecte, producția și comportamentul pieței țării au un efect secundar asupra prețurilor pieței internaționale, ceea ce înseamnă că o secetă în Brazilia poate duce la creșterea prețurilor la cafea în întreaga lume. 

Brazil Cerrado din Capitala Moldovei

Astfel, nu este de mirare că noi ne-am îndrăgostit de această poveste adevărată bună de savurat & trăit. De plantațiile, procesul de muncă și, mai ales, de aromele „aurului negru” din Brazilia, așa cum era numită cafeaua la începuturile sale pe pământurile braziliene.

Deci… am luat o bucățică din viața acelor plantații și am adus-o mai aproape de iubitorii de cafea de specialitate. Așa trăim împreună gustul adevărat al cafelei. Așa a luat naștere Brazil Cerrado de la Noir Coffee Roasters. 

Principalele caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere atunci când savurezi Brazil Cerrado:

  • Origine: Brazilia
  • Regiune: Minas Gerais, Districtul Patrocinio
  • Organizare: Ferma mică, Fazenda San Martin
  • Altitudine: 985- 1000 metri
  • Varietate: Mundo Novo
  • Perioadă recoltare: Mai – Septembrie
  • Clasificare: Screen 16/18, soft, fine cup
  • Procesare: Naturală
  • Note: Alune, Portocale, Caramel
  • 100% Arabica

O poveste de familie, cu aromă de cafea

Boabele de cafea Brazil Cerrado, până să ajungă în prăjitoria Noir, din Iași, au crescut în Fazenda San Martin, care este situată  în mijlocul savanei din Brazilia Centrală, în statul federal Minas Gerais, aproape de districtul Patrocinio.

Aceasta acoperă 35 ha și este operată de Senhor Nelson Rivellini, care continuă o tradiție familială veche de peste 100 de ani. Boabele au luat naștere dintr-o pasiune comună pe care o avea Senhor Nelson Rivellini cu bunicul său. Deci, pe scurt, acesta din urmă a venit din Italia în Brazilia împreună cu familia, chiar pentru a pune bazele unor plantații în Sao Paulo, care s-au extins mai târziu și în Paraná. Pe lângă metoda tradițională de prelucrare, Fazenda San Martin folosește și așa-numita metodă „spălată eco” sau semi-spălată.

Și… când te bucuri de aromele intense ale cafelei de specilitate, este bine să știi că această familie producătoarea de cafea din Brazilia face parte din asociația fermierilor de cafea Cerrado. Aceasta garantează pentru standarde de înaltă calitate a cafelei.

Acum e timpul să o lași să-ți alinte papilele gustative și să te trezească în diminețile de luni sau în weekend-urile relaxante. E Brazil Cerrado și e prăjită în Capitala Moldovei – Iași. O găsești aici la prețuri accesibile. Sau chiar la VAN-urile NOIR din oraș.

Îți recomandăm să citești și:

Specialty Coffee | Ce e special la o cafea de specialitate