Cinci pași simpli pentru prepararea unei cafele de specialitate la presa franceză

Publicat la  
Cinci pași simpli pentru prepararea unei cafele de specialitate la presa franceză

 

Cafeaua are o istorie veche de 1.000 de ani şi poate fi preparată în diverse moduri, după gustul şi preferinţele fiecăruia. Una dintre cele mai simple modalităţi de preparare a băuturii energizante și aromate în propria locuinţă este cafeaua realizată la presa franceză. Însă, sunt câteva detalii care trebuie respectate pentru a simţi savoarea cafelei din plin.

Potrivit definiţiei ca la carte, presa franceză (french press) este un dispozitiv de preparare a cafelei, format dintr-un vas de sticlă cu mâner din plastic şi un capac cu piston. Secretul gustului aromat şi profund al cafelei realizate la french press vine din amestecul apei fierte cu cafeaua măcinată, urmat de presarea lichidului folosind pistonul din capac. Astfel, cafeaua se prepară mai repede decât la ibric, iar instrumentele sunt foarte uşor de spălat după utilizare.

Pentru început, avem nevoie de cafea proaspăt măcinată şi de apă îmbuteliată sau filtrată. Trebuie să stea la infuzat între două şi patru minute, în funcţie de cât de fin este măcinată cafeaua. Pentru a prepara cafea la presa franceză, trebuie să avem în vedere faptul că trebuie să fie un măciniş mai mare. Asta pentru că, dacă este foarte-foarte fin praful de cafea, o să treacă prin acea sită.

Totodată, cei care aleg să prepare cafeaua la french press trebuie să ţină cont că se adaugă doar 10 grame de cafea la 180 de mililitri de apă.

Presa franceză este la celălalt capăt al grilei de măcinare faţă de ibric. Practic, cafeaua va sta în infuzor. Este o infuzie simplă şi avem nevoie ca apa să intre în contact cu particulele de cafea. Se poate testa presa franceză cu absolut orice cafea. Dar, recomandarea specialiştilor este să folosim o cafea mai solubilă, care să scoată corp şi aromă de cafea.

Pașii de urmat

Sunt cinci paşi pe care trebuie să îi urmăm atunci când preparăm cafea la presa franceză. Primul presupune să punem cafeaua măcinată în vasul presei franceze, aşa cum spun specialiştii, mare, ca pentru filtru. În acelaşi timp, punem apa la fiert – după ce a fiert, este important să aşteptăm cam un minut, pentru că abia atunci temperatura apei ajunge la nivelul ideal pentru presa franceză.

Acum este punctul culminant al procesului: turnăm apa peste cafea şi amestecăm, punem capacul presei, dar nu împingem încă, ci lăsăm aşa timp de 3-4 minute. După cele câteva minute, apăsăm încet butonul capacului până ducem pistonul jos. Asta ca în final să putem turna cafeaua dorită în ceaşcă, pentru a putea fi savurată.

Presa franceză nu este un aparat automat şi implicit nu este foarte scumpă, aşa că prea multe probleme nu trebuie să ne facem atunci când o alegem. Plus că presa e foarte simplu de spălat şi de întreţinut, lucru care contează mult în economia bucătăriilor din ce în ce mai aglomerate astăzi.

Ne poți citi și pe Facebook. Iar aici găsești cafea de specialitate la prețuri accesibile.

Îți recomandăm să citești și:

Specialty Coffee | Ce e special la o cafea de specialitate

Brazil Cerrado | Cafeaua de specialitate cu note de alune, portocale și caramel