Ethiopia Sidamo | Ritualul cafelei în cultura etiopiană

Publicat la  
Ethiopia Sidamo | Ritualul cafelei în cultura etiopiană

Istoria cafelei a stârnit de-a lungul timpului tot felul de povestioare. Plecând de la acestea, se pretinde că Etiopia este țara de origine a cafelei. Cea mai cunoscută este povestea păstorului de capre, care şi-a văzut animalele că mâncau fructele respective şi erau agitate. Apoi a dat de veste mai departe şi i s-a spus că acele fructe sunt, de fapt, lucrarea răului, aşa că au decis să le arunce pe foc. Aşa au observat cafeaua prăjită şi, după ce au băut ce au reuşit să scoată din cafea, au observat că le dă energie.

Dintotdeauna cafeaua a fost o componentă importantă a culturii poporului etiopian. Drept dovadă stă mai ales faptul că există un adevărat ritual al cafelei, dar, dincolo de socializarea pură, ritualul cafelei în cultura etiopiană joacă un rol spiritual foarte important.

Zi de zi în Etiopia are loc ritualul cafelei

Ceremonia etiopiană a cafelei începe prin pregătirea camerei pentru acest ritual special. În primul rând, femeia care oficiază ceremonia așterne iarbă și flori proaspete și aromate pe podea, creând o atmosferă plăcută. Apoi, începe arderea tămâiei pentru a alunga spiritele rele.

Următorul pas este prăjirea boabelor de cafea într-o tigaie specială. Prăjirea este considerată completă atunci când boabele încep să pocnească la intervale neregulate, semn că au atins nivelul perfect de prăjire.

Pasul următor implică măcinarea boabelor prăjite folosind o piuă de piatră și un băț de lemn. Cafeaua măcinată este apoi adăugată în apă fierbinte, însoțită de condimente precum scorțișoară, cuișoare și cardamom. Pentru a adăuga un gust dulce și a alunga spiritele rele, zahărul este adăugat în cani mici.

La final, se dispersază tămâie în aer pentru a purifica atmosfera și pentru a alunga influențele negative.

Superstițiile și tradițiile sunt, de asemenea, respectate în timpul ceremoniei, astfel încât cel mai în vârstă bărbat din grup este servit primul, în semn de respect, în timp ce cel mai tânăr este responsabil cu servirea.

Cam așa poate fi descris, pe scurt, ritualul cafelei în cultura etiopiană.

 

Ethiopia Sidamo

În Etiopia, cafeaua este cultivată și vândută în trei regiuni-cheie: Sidamo, Yirgacheffe și Harrar. Încă de la prima gură de cafea îți poți da seama că cea cultivată în regiunea Sidamo este recunoscută pentru corpul robust, gustul plin, profilurile gustative dulci și nuanțate și senzațiile bogate pe care le produce pentru simțuri.

Pentru că știm că boabele de cafea din această regiune au un caracter foarte special și un profil unic, fiind considerate drept unele dintre cele mai bune din lume, le-am adus și noi mai aproape de iubitorii de cafea de specialitate din România. Astăzi Ethiopia Sidamo  este prăjită în Capitala Moldovei – Iași.

Să nu uităm să menționăm că boabele de cafea din Sidamo sunt cunoscute pentru aciditatea lor scăzută și pentru gustul lor memorabil. Te încurajăm să le încerci, pentru că este posibil să te îndrăgostești de ele.

Principalele caracteristici pe care trebuie să le ai în vedere atunci când savurezi Ethiopia Sidamo:

  • Origine: Ethiopia
  • Regiune: Sidamo
  • Organizare: Ferme mici
  • Altitudine: 1800 – 2000 metri
  • Varietate: Heirloom
  • Perioadă recoltare: Noiembrie – Decembrie
  • Clasificare: Grade 1
  • Procesare: Umedă
  • Note: Bergamotă, Ceai Negru, Iasomie, Grapefruit, Magnolie
  • 100% Arabica

O găsești aici la prețuri accesibile. Sau chiar la VAN-urile NOIR din oraș.

Îți recomandăm să citești și:

Specialty Coffee | Ce e special la o cafea de specialitate

Brazil Cerrado | Cafeaua de specialitate cu note de alune, portocale și caramel