Ghid pentru barista acasă | Cum prepari o cafea de specialitate la V60 Hario

Publicat la  
Ghid pentru barista acasă | Cum prepari o cafea de specialitate la V60 Hario

Bun (re)găsit 🖤. Tot noi, tot cu cafea de specialitate în gând, în V60 Hario și în cești. Și, neapărat, cu o învățătură cu stil. Cafeaua ne-a învățat că lucrurile bune se întâmplă celor care știu să aștepte. Uite așa ne-am gândit noi să îți dezvăluim secretele cafelei care curge pic, pic, pic prin filtrul V60. Deeeci… urmează un ghid pentru barista de acasă despre cum să prepari cu brio cafeaua de specialitate la V60 Hario.

Să începem cu istoria V60

În 1921, compania Hario a luat naștere la Tokyo și a început să producă pentru prima dată produse din sticlă, destinate industriei chimice. După 30 de ani de cercetări, au reușit să dezvolte sticla Hario, care utiliza 100% minerale naturale pentru a rafina geamul termorezistent, făcându-l ecologic. De atunci, Hario a lansat numeroase designuri premiate, însă abia acum puțin peste 10 ani a cunoscut cu adevărat succesul, când au lansat V60-ul, care a devenit cea mai faimoasă invenție a lor.

Numele V60 provine de la unghiul caracteristic de 60° pe care îl formează pereții acestui dispozitiv. Este un elegant dispozitiv pentru prepararea cafelei, care oferă o cafea delicată și complexă. Cu o siluetă conică unică, toate versiunile V60 îndeplinesc aceeași sarcină – lasă apa fierbinte să se infuzeze cu zațul de cafea înainte de a fi filtrată prin hârtie.

În prezent, este una dintre cele mai cunoscute metode alternative de preparare a cafelei de specialitate.

Tips and tricks 

De reținut, pe scurt: trebuie să folosești o apă care-ți place și o cafea cât mai proaspăt prăjită. Un echipament de bază și șapte pași te despart de un gust intens și echilibrat în arome.

Necesar: Hario V60 | Filtru pentru Hario V60 | Rașniță | 15 grame cafea măcinată | Apa fierbinte (91°C) | Cantar | Cronometru | Cană | Coffee server

Cei șapte pași importanți:

  1. Așează filtrul în V60 și umezește-l cu apă fierbinte, pentru a evita gustul de hârtie;
  2. Aruncă apa în server și adaugă cafea măcinată (17-18 grame) în V60, pe cântar. Reține: nivel de măcinare – grunjoasă. De asemenea, formează o gaură în mijlocul cafelei, pentru a asigura saturarea egală a cafelei în etapa de „blooming”;
  3. Adaugă printr-o mișcare circulară 34-36 ml de apă la temperatura de 94-96°C în V60. Acum este momentul în care dioxidul de carbon acumulat în procesul de prăjire va ieși la suprafață, creând niște bule frumoase (blooming). Lasă așa 45 de secunde;
  4. Adaugă 60% din totalul rămas (157-158 ml), tot în mișcare circulară până la 01:15 secunde;
  5. Adaugă ultimii 105 ml, mult mai încet și în mișcare circulară, pentru alte 30 de secunde;
  6. Amestecă cu o linguriță, în mișcare circulară, în direcția acelor de ceasornic, dar și invers. În acest fel, cafeaua de pe margini se va pune în mișcare. La final, mișcă întreg V60 în mișcare circulară, o singură dată;
  7. Scoate conul de V60 și toarnă cafeaua din server în ceașcă. Bucură-te de culoare, miros și gust!

 

    Ne vedem/citim la următoarea cafea. Neapărat! Până atunci, ne poți citi și pe Facebook. Iar aici găsești cafea de specialitate la prețuri accesibile.

    Îți recomandăm să citești și:

    Specialty Coffee | Ce e special la o cafea de specialitate

    Brazil Cerrado | Cafeaua de specialitate cu note de alune, portocale și caramel